Controversa laptopului lui Hunter Biden

Hunter Biden în 2013

La sfârșitul anului 2020, a apărut o controversă care implica datele de pe un laptop care a aparținut lui Hunter Biden⁠(d) (al doilea fiu al președintelui Statelor Unite, Joe Biden), înainte de a fi abandonat la atelierul de reparații al unui magazin de calculatoare din Delaware.[1] Ulterior, datele au fost împărtășite cu FBI, câțiva agenți republicani și ulterior presei. [2] Analiza criminalistică a autentificat unele dintre datele de pe laptop, inclusiv unul dintre cele două e-mailuri cheie utilizate de New York Post în reportajul lor inițial. [3] Nu a fost prezentată nicio dovadă de ilegalitate a lui Joe Biden din conținutul laptopului.

Cu trei săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii din 2020, New York Post a publicat o poveste în care prezenta niște e-mailuri de pe laptop și afirma că acestea arătau corupția lui Joe Biden. Președintele în exercițiu și candidat la președinție, Donald Trump, a încercat să transforme povestea într-o surpriză de octombrie pentru atacarea campaniei lui Joe Biden, Trump lansând teoria conspirației falsă conform căreia Joe Biden a acționat corupt în privința Ucrainei în timpul mandatului de vicepreședinte. [4] [5] [6] PolitiFact a scris în iunie 2021 că, deși „de-a lungul timpului, au existat mai puține îndoieli că laptopul i-a aparținut de fapt lui Hunter Biden”, laptopul „era real în sensul că exista, dar nu dovedea prea multe”, întrucât „nimic de pe laptop nu a dezvăluit un comportament ilegal sau neetic al lui Joe Biden în calitate de vicepreședinte în ceea ce privește mandatul fiului său ca director la Burisma”. [7]

În noiembrie 2022, CBS News a publicat o expertiză criminalistică pe care a comandat-o, care a examinat o copie „curată” a datelor obținute direct de la operatorul atelierului de reparat calculatoare. Analiza respectivă a concluzionat că datele „curate”, inclusiv peste 120.000 de e-mailuri, provin de la Hunter Biden și nu au fost modificate, în contrast cu alte copii difuzate de agenții republicani, și care „ar fi putut fi modificate”. [1] Washington Post a raportat că experții, la cererea lor, au autentificat o serie de e-mailuri, inclusiv unul care a făcut obiectul reportajului New York Post. [3] Unității de stocare a datelor analizată pentru Washington Post îi lipsea un lanț de custodie clar și a fost considerată „o mizerie” și „un dezastru” din punct de vedere criminalistic de cei doi analiști. [3] Conține e-mailuri marcate către și de la Hunter Biden [4] și alte fișiere digitale referitoare la el.

Doi analiști criminaliști care au examinat în mod independent datele pentru Washington Post au autentificat 1.828 și, respectiv, 22.000 de e-mailuri din cele 128.000 de e-mailuri[8] de pe hard disk în 2022. Nici un analist nu a putut verifica marea majoritate a datelor și nici nu au putut găsi dovezi de falsificare. În unele cazuri, The Post a reușit să coreleze conținutul cu alte surse „pe care experții nu le-au putut evalua”. E-mailurile neverificabile au inclus unele raportate anterior de alte instituții de știri. [3] Analiza a constatat că alte persoane în afară de Biden au creat trei noi foldere pe unitate la o săptămână după raportul inițial al New York Post și la câteva luni după ce laptopul a fost luat în custodia FBI. De asemenea, a constatat că datele au fost accesate și copiate de pe disc de alte persoane decât Biden de-a lungul a aproape trei ani. [3]

  1. ^ a b Herridge, Catherine; Kates, Graham. „Copy of what's believed to be Hunter Biden's laptop data turned over by repair shop to FBI showed no tampering, analysis says”. CBS News. Accesat în . 
  2. ^ „What We Know and Don't About Hunter Biden and a Laptop”. The New York Times. . Accesat în . 
  3. ^ a b c d e Timberg, Craig; Viser, Matt; Hamburger, Tom (). „Here's how The Post analyzed Hunter Biden's laptop”. The Washington Post. Accesat în . 
  4. ^ a b Padden, Brian (). „Trump Campaign Focuses on Hunter Biden Emails as "October Surprise". Voice Of America. Accesat în . 
  5. ^ Alba, Davey. „Debunking 4 Viral Rumors About the Bidens and Ukraine - The New York Times”. The New York Times. Accesat în . 
  6. ^ Kessler, Glenn (). „A quick guide to Trump's false claims about Ukraine and the Bidens”. The Washington Post. Accesat în . 
  7. ^ Drobnic Holan, Angie; Kertscher, Tom; Sherman, Amy (). „Donald Trump's "I was right about everything," fact-checked”. PolitiFact. Accesat în . 
  8. ^ Marco Polo. „E-mailurile din laptopul lui Biden”. ICU, LLC (MARCO POLO). Accesat în . 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search